Nieuws

De gemeente Zeist werkt samen met de provincie Utrecht aan de ontwikkeling van de doorfietsroute tussen Utrecht en Amersfoort. De doorfietsroute doorkruist de kern van Den Dolder en draagt bij aan de bereikbaarheid van regio Utrecht. De Paltzerweg en de Fornheselaan zijn al fietsvriendelijk ingericht waarbij de Baarnseweg en de Andreas Foxlaan in de bestaande situatie nog niet fietsvriendelijk ingericht zijn. De gemeente Zeist heeft het voornemen om deze staten, als onderdeel van de doorfietsroute Utrecht – Amersfoort, fietsvriendelijk in de richten voor een veilige fietsverbinding.
Ontwerp en Verkeer b.v. heeft in opdracht van de gemeente Zeist een verkeerskundig ontwerp uitgewerkt en fietsvriendelijk vormgegeven. SmitsRinsma heeft op basis van het verkeerskundig ontwerp het schetsontwerp voor de Baarnseweg en de Andreas Foxlaan opgesteld.
Ten behoeve van het opstellen van het schetsontwerp heeft er een terreinmeting, Boom Effect Analyse en een funderingsonderzoek plaatsgevonden om de bestaande situatie en gesteldheid van de bomen in kaart te brengen. Uit deze inventarisatie is gebleken dat de bomenlaan aan de Baarnseweg over het algemeen in goede staat is en dat de bestaande wegfundaties herbruikt kunnen worden voor de nieuwe inrichting. Dit is gunstig omdat er minder nieuw materiaal aangevoerd, minder bestaand materiaal afgevoerd hoeft te worden en dat er minder gegraven hoeft te worden in de buurt van de bomen.
De huidige straat, die is ingericht als erftoegangsweg, wordt hervormd tot fietsstraat wat betekent dat de auto te gast zal zijn. De straat wordt omgevormd tot een 30km/u éénrichtingsweg voor automobilisten waardoor het straatprofiel smaller wordt dan in de huidige situatie. Het groen krijgt hierdoor meer ruimte waardoor de aankleding van de wijk wordt verfraaid. Ook de haakse parkeerhavens aan de Andreas Foxlaan worden hervormd tot groene parkeervakken en is er meer ruimte gekomen om nieuwe bomen te planten. Voor de bevoorrading van de supermarkt en het ophalen van vuilnis zijn de bochten waar nodig verruimd om verkeersveiligheid te waarborgen.
Voor de totstandkoming van het ontwerp is er veel burgerparticipatie geweest. Bij de bewonersavonden zijn de ontwerpen voorgedragen wat heeft geleid tot het huidige ontwerp. Door de input van bewoners zijn ideeën en knelpunten ter tafel gekomen. Een wens vanuit de bewoners van de Andreas Foxlaan was om meer parkeergelegenheid te creëren nabij de woningen. Hier is uiteindelijk invulling aangegeven waarbij wel gekozen is voor een grastegelverharding.
In het huidige ontwerp zijn verkeersplateaus en verkeersdrempels toegepast om de snelheid te reduceren van het autoverkeer. In de Baarnseweg worden de huidige voetpaden van halfverharding opgewaardeerd waardoor de bomen geen doorwortelbare ruimte verliezen en het voetpad weer toegankelijk wordt. De doorfietsroute wordt voor de verkeersveiligheid en comfort uitgevoerd in rood asfalt met een fietsvriendelijke geleideband.
Het schetsontwerp is in januari 2023 goedgekeurd. SmitsRinsma blijft betrokken bij de ontwikkeling van deze doorfietsroute. Naast budgettoetsing in de schetsontwerpfase participeert SmitsRinsma ook in het aanbestedingstraject. Na de aanbestedingsfase start de bouwteamfase. De aanlegwerkzaamheden zullen eind 2023 starten en medio 2024 worden afgerond.