Rechtbank Overijssel, Zwolle Terug naar overzichtIn 2015 is de nieuwbouw van de Rechtbank Zwolle voltooid. De buitenruimte rondom de nieuw- en oudbouw is op basis van het ontwerp van Lodewijk Baljon landschapsarchitecten heringericht. Deze buitenruimte bestaat uit vier patio daktuinen op de 3e verdieping, een vlak graskruiden dak, enkele hellende graskruiden daken (tot 20,6 graden !!!) en het maaiveld rondom de rechtbank. SmitsRinsma heeft de kostendeskundigheid en engineering samen met de directievoering van o.a. de ingewikkelde daktuintechniek voor haar rekening genomen.

Het project kenmerkt zich door een zeer geslaagde combinatie van een functionele inrichting die tevens een bijzondere meerwaarde kent voor de beleving van bezoekers en passanten. Grondlichamen met taxushagen vormen een subtiele groene scheiding tussen de kantoorruimtes op de begane grond en de openbare ruimte. Unieke natuurstenen banden en bankelementen maken een overgang van beplanting naar verharding.

De bijzonder grote vaste plantenborders geven een rijke invulling aan het groene buitenterrein. Ook de bijna onmogelijk lijkende hellende groene daken geven naast een isolerende functie een extra groene dimensie.

De bestaande HWA wordt afgekoppeld en samen met de afwatering van de nieuwe daken en buitenruimte geïnfiltreerd middels infiltratieriolering en infiltratiekratten. Een meerwaarde voor het duurzaam gebruik van de locatie.
Naast de realisatie van de buitenruimte is een expertise van binnenbeplanting ingebracht bij het adviseren, selecteren en begeleiden van de aanplant van vier stuks hoge, grote bomen (Ficus nitida, Ficus Alii en Ficus Lyrata).

Thema:
Opdrachtgever:

Rijksvastgoedbedrijf

Architect:

Rob Hootsmans

Ontwerp:

Lodewijk Baljon landschapsarchitecten

Uitvoering:

Bouwcombinatie Dura Vermeer / Trebbe

Onderdelen:
Periode:Start ontwerpfase: december 2008, oplevering aanleg: 2015
Delen:
Top