Ligne, Sittard Terug naar overzichtRond de Haspelsestraat en de Rijksweg Noord ontstaat een nieuw multifunctioneel gebied waarvan het hele centrum van Sittard zal opleven. Het bestaat uit twee delen: één bouwblok ten noorden van de Deken Tijssenstraat en één ten zuiden ervan.
Er zullen winkels, horeca, woningen, de bibliotheek, het filmhuis, een museum en Hogeschool Zuyd gevestigd worden.

De openbare ruimte wordt gekenmerkt door een hoogwaardige nieuwe inrichting, deels op het parkeerkelderdak van de grote ondergrondse parkeergarage.
De boomloze Rijksweg zal getransformeerd worden naar een bomenlaan met allure en vrij liggende fietspaden.
De Linde zal met nieuwe bomen als shared space worden ingericht.

Het toekomstige bruisende nieuwe cultuurplein zal als centraal plein met natuursteen verharding, natuurstenen zitbanken en bijzondere sfeerverlichting dé ontmoetingsplek worden voor winkelend en uitgaand publiek.

De regenbeek, Keutelbeek genaamd, wordt over 205m ontkluist. De beek wordt weer zichtbaar en kan bij piekbuien als buffer dienen vanwege een verbrede beekbodem.

Eind augustus 2015 heeft civielaannemer Den Ouden uit Schijndel de opdracht gekregen voor de uitvoering welke voor de bouwvak van 2017 opgeleverd dient te worden.

SmitsRinsma heeft, in samenwerking met Lodewijk Baljon landschapsarchitecten, de ontwerpfase geleid voor de gemeente Sittard-Geleen, Waterschap Roer en Overmaas en ontwikkelaar 3W. De gehele ontkluizing is in een apart traject met deze partijen voorbereid. Daarnaast heeft SmitsRinsma de vertaalslag van het Definitief Ontwerp naar bestek mogelijk gemaakt en heeft deelgenomen in het aanbestedingsteam t.b.v. de Europese openbare aanbesteding.
Ten tijde van de uitvoering zal SmitsRinsma adviseur blijven van de directievoerder en toezichthouders van de gemeente Sittard-Geleen.

Top