Herinrichting Deventerweg Zutphen Terug naar overzichtNa een unrequested proposal in 2018, waarin SmitsRinsma de diverse afdelingen van de gemeente Zutphen wist te overtuigen van de slimme mogelijkheden tot herinrichten van de gehele Deventerweg, heeft SmitsRinsma in 2019 van de Gemeente Zutphen opdracht gekregen voor het gehele ondersteuningstraject.

Een traject van het organiseren van klankbordgroep gesprekken, bewonersavondenen het overtuigen van de bomenstichtingen, zorgde voor een sterk gedragen VO en DO ontwerp van de gehele Deventerweg, vanaf de Canadezenbrug tot net voor de kruising met de Marsweg. En van voortuin tot voortuin.

In dit ontwerp is intensief gesproken met NUTS-partijen wat resulteerde in het tot stand komen van het nutstracé waar alle huidige maar ook alle toekomstige leidingen de komende decennia mogen komen te liggen en niet meer mogen wijzigen. De K&L komen nergens anders dan in het tracé onder ventweg of het fietspad. Er mogen ook geen doorsteken komen in het toekomstige groen.

Door deze intentieovereenkomst is de optimaal ingerichte plantstrook, waar de resistente Iepen zijn aangeplant, voor de komende 100 jaar niemandsland. Een oord voor alleen bomen. Er zal niet meer gegraven worden. Wortels kunnen in een voldoende doorwortelbaar profiel groeien. En dat doen ze, al ruim twee jaar, volop. Er is geen enkele boom na aanplant in hartje zomer 2021 doodgegaan. Mede doordat al het regenwater van de rijbaan en fietspad in deze strook stroomt. Het regenwater komt te goede aan het groen in de Deventerweg!

Er zijn alleen op de twee kruisingen met zijstraten tweemaal 4 stuks trottoirkolken aangebracht. Op de rest van de meer dan 10.000m2 openbare ruimte zakt het water de bodem in of stroomt het in de verlaagde plantstrook met Iepen. In deze plantstrook bloeien kruiden rijkelijk en zoemt het van de insecten. Een unieke straat dus en dat na een unrequested proposal van SmitsRinsma.

Na het opstellen van de contractstukken heeft Gemeente Zutphen samen met SmitsRinsma de aanbesteding uitgezet.
In 2021 heeft aannemer NTP uit Hattem conform de contractstukken de uitvoering op zich genomen. SmitsRinsma heeft op een aantal momenten tijdens de uitvoering de directievoerder en toezichthouder van de gemeente Zutphen ondersteund.

Top