De Grote Markt gaat op de schop!


De Grote Markt in Groningen gaat op de schop!

In 2021 heeft landschapsarchitectenbureau Vogt LA en Bert Daan Landschap het DO-ontwerp opgesteld voor de herinrichting van de Grote Markt in Groningen. SmitsRinsma is gevraagd om een SSK-raming op te stellen voor deze herinrichting. In samenwerking met de gemeente Groningen is de kostenraming eind 2021 afgerond.

Op 22 december 2021 heeft de gemeenteraad goedkeuring verleend voor de uitvoering van het plan. De Grote Markt wordt voorzien van zitgelegenheid, speelplekken, een waterelement, nieuwe en hergebruikte verhardingsmaterialen en diverse groenvoorzieningen. De uitvoering start in 2022 en de oplevering wordt verwacht in 2023.

De Grote Markt wordt een voetgangersplein en de bus verdwijnt van het plein. De fietser is nog welkom maar is te gast op het plein.

Er wordt een grote groep bomen aangeplant van o.a. de Sophora japonica (Styphnolobium japonicum), Gleditsia en de Robinia waar verkoeling kan worden gevonden.

Het plein wordt bestraat met nieuwe straatbakstenen van een lichte kleur waardoor het plein minder opwarmt in de zomer. De plint rondom de Martinitoren en de meubelelementen wordt aangelegd met hergebruikte granietkeien.

De meubelelementen op het plein geven gelegenheid om te ontmoeten, te zitten en te spelen. Er worden waterelementen geïntegreerd in enkele meubelelementen. Het water stimuleert het spelen en zorgt voor verkoeling tijdens de warme dagen.

 

De afbeeldingen zijn afkomstig van landschapsarchitectenbureau Vogt LA en Bert Daan Landschap