Tulpenboom in binnentuin Oude Stadhuis


Op 7 december 2021 is met behulp van een hoogwerker gestart met het hijsen van de bomen in de binnentuin van het Leidse Stadhuis. Het project is in de afrondende fase en de groenvoorzieningen en substraten voor de daktuinen worden aangebracht.

SmitsRinsma is al sinds 2018 betrokken bij dit project en heeft in samenwerking met H+N+S, Winhov en Nelissen de voorbereiding verzorgd vanaf het ontwerp tot de contractvorming. In de uitvoering verzorgen wij een deel van de technische begeleiding. Duprie en Weld Infra verzorgen de realisatie.

Medio november zijn de bomen voor de binnentuin geselecteerd bij de kweker en vandaag worden ze op de juiste positie geplant. In het hart van de tuin komt een Amerikaanse tulpenboom. Deze boom past bij de botanische geschiedenis van Leiden. Deze boom is een knipoog naar de boom die Boerhaave plantte in de Hortus Botanicus en op de buitenplaats Oud Poelgeest.

Het regenwater van de daken rond de binnentuin wordt via waterretentiedaken op de boven gelegen daktuinen naar een regenwatertank in de tuin geleid. Deze tank is aangesloten op een irrigatiesysteem zodat in droge dagen de tuin toch besproeid kan worden. Op deze duurzame manier worden de planten en bomen in de binnentuin van water voorzien.

De werkzaamheden worden in het voorjaar van 2022 afgerond.

Zie ook: Verbouwing Hof van Leiden