Herinrichting gezamenlijke tuin Sleeswijk te Winterswijk


De bewoners van appartementencomplex Sleeswijk te Winterswijk kunnen in 2021 genieten van een vernieuwde gemeenschappelijke tuin! Daarnaast zijn ook de overdekte galerijen opgeknapt. Deze zijn onder meer voorzien van verrijdbare plantenbakken. Deze dragen bij aan een groene aankleding en zorgen voor een aanduiding waar men de scootmobiel kan parkeren. SmitsRinsma heeft in opdracht van woningcorporatie De Woonplaats de uitvoeringsvoorbereiding, aanbesteding en uitvoeringsbegeleiding verzorgd.

De gemeenschappelijke tuin en galerijen bij complex Sleeswijk waren toe aan een renovatie. De technische staat van zowel ‘grijze’ als ‘groene’ elementen was sleets. Dit zorgde zowel in functioneel gebruik als beheer voor beperkingen. Daarnaast was er op esthetisch gebied een gebrek aan samenhang door een grote diversiteit aan materiaalkeuzes binnen een beperkt areaal.

Bij de nieuwe inrichting is gekozen voor een eenduidige en rustige uitstraling. De verhardingen zijn praktisch gesitueerd zodat bewoners een ommetje door de tuin kunnen maken en beschikken over een terrasje. Met centraal in het park een tweetal zitbanken waar men elkaar kan treffen bij mooi weer. In de avonduren worden de paden subtiel geaccentueerd door ‘strijklicht’ middels de aangebrachte bolderarmaturen.

Een repeterend stramien van plantvakken biedt rust en overzicht. Daarbij geven de blokhagen van Fagus ‘body’ en zorgen de Lonicera vakken voor kleur in de wintermaanden. Variatie qua bloei en kleur volgt in de zomermaanden vanuit de stroken met vaste planten. In de vlakken met halfverharding zijn solitairen toegevoegd. Elke solitair is geselecteerd op een specifieke sierwaarde om door het jaar heen diversiteit te bieden.

De gehele uitvoering is naar tevredenheid van alle partijen verzorgt door Axent Groen (voormalig Hacron Groen).